Autodesk Vezérlő Panel

English

 

Jászberényi Márk: vezető designer
Vass Gergely: design + modellezés + renderelés

 

A mozifilmek, TV sorozatok és reklámok utómunkájának legutolsó lépése az úgynevezett fényelés, melyet napjainkban egyre gyakrabban számítógépek segítségével végeznek. A használt eszközök ára és a szorongató határidők szigorúan megkövetelik a hatékony maximálisan munkát, ezért a fényelők az egér/billenytűzet kombináció helyett speciális kezelő felületet használnak a fényeléshez. Ezek a vezérlő panelek leginkább az autók műszerfalához hasonlóak: a technológia fejlődésével egyre több billentyű, kijelző és kapcsoló jelent meg, így mára már sok vezérlőpanelnél nem is lehet elérni az összes gombot a székünk mozgatása nélkül! Ezzel szemben az új Autodesk vezérlő panel (Autodesk Control Surface, ACS) leginkább a versenyautók műszerfalához hasonlít: a letisztult, ergonómikus elrendezésnek és a konfigurálhatóságnak köszönhetően a hatékony munka nem okoz problémát.

A panelek tervezését a Colorfront Kft.-ben kezdtük meg Jászberényi Márk vezetésével. Az én feladatom volt a vezérlő modelljének megalkotása Mayában a megadott koncepciók alapján. Már a legelső legyártott prototípus előtt számtalan finomítást tudtunk végezni a terveken ergonómiai és esztétikai szempontok alapján. A virtuális modellt nem csupán valósághű képek rendereléséhez használtuk, hanem a belső alkatrészek modellezésével pontos képet kaptunk a kivitelezhetőségről is.


Copyright © 2007 Autodesk

A modellezés alatt nem tudtam megállni, hogy ne kisérletezzek különféle anyagokkal, textúrákkal, így számtalan elmebeteg variáció is készült. Még talán az is lehet, hogy 1-2 verzió limitált szériában piacra is kerül... ;-)

   
Copyright © 2007 Autodesk

A személyes kedvencem a fa verzió volt. Bármilyen meglepő, ez a változat a valóságban is elkészült egy nagyon tehetséges mesterember által! A fa modellt arra használtuk, hogy kipróbáljuk mennyire kényelmes a panelt hosszú órákon keresztül használni. A tesztelés tapasztalatai alapján mondhatom, hogy nagy kár, hogy csupa barátságtalan műanyag, üveg és fém eszközökkel vesszük körül magunkat! A fa tapintása sokkal kellemesebb, természetesebb érzés...


Copyright © 2007 Autodesk

Kezdetektől fogva moduláris elemekben gondolkodtunk és 3 különböző, specializált panelt terveztünk. A felhasználók tetszés szerint rendezhetik el a kiválasztott darabokat, mindenki a saját ízlésének megfelelő munkakörnyezetet tud teremteni. Bár az egyes paneleket speciális funkciókhoz optimalizáltuk, az összes gomb, gyűrű és kapcsoló működése a felhasználók által programozható.

  
Copyright © 2007 Autodesk

Az első prototípusok legyártását követően, bár sokaknak nehézséget okozott a hosszú évek alatt megszokott reflexek levetkőzése, igen hasznos visszajelzéseket kaptunk gyakorlott fényelőktől. A szükségesnek ítélt változtatások megtétele után, a második generációs panelek 2007-ben kerültek piacra.

  

 

  
Copyright © 2007 Autodesk

 

Az alábbi kép az egyik legutolsó render a panelekről, érdemes összehasonlítani a végleges termékről készült fotókkal. Mint látható igen élethű képeket tudtunk készíteni Mayával már a gyártás megkezdése előtt, így sokkal könnyebb volt a kritikus esztétikai döntéseket meghozni. Érdekes tény, hogy a fejlesztést a Colorfront Kft. berkeiben kezdtük meg az Alias|Wavefront Maya szoftverével, de végül az Autodesk-nek dolgozva, az Autodesk Maya-val fejeztük be!

Photographs of the actual panels.


Copyright © 2007 Autodesk

 


Copyright © 2007 Autodesk

 

 

VISSZA