Shape Tracker - Alakzat követés

 

Megjelent: Autodesk Lustre 2008

 

Általában a digitális utómunka során, de különösen a számítógépes fényelés esetében nagyon gyakran kell a mozgóképen látható egy-egy objektumot elkülöníteni a környezetétől. Ez homogén háttér esetében a szín alapú szegmentációval, azaz a kulcsolással oldható meg. Gyakran azonban erre nincs lehetőség és az operátor kénytelen kézzel, képről-képre egy rajzolt alakzatot az objektumra illeszteni. Ez több objektum és több száz filmkocka esetében NAGYON körülményes...

Lustre 2008 Region Tracker
Footage courtesy of: homenyc & The Video Lab. Forrás

A 3D Tracker fejlesztése során sok olyan algoritmust (feature pontok automatikus detektálása, követése, szűrése stb.) írtam, melyek jó alapot szolgáltattak egy teljesen automatikus objektum követő eszköz létrehozásához. Montreali kollégám Jean-Francois Duchesneau segítségével a Lustre 2008-ban mutattuk be először az újdonságot.

Lustre Shape Tracker Lustre Alakzat Követés
Lustre Shape Tracker Lustre Objektum Követés
Alakzat automatikus követése,

Az eljárás lényege az, hogy párhuzamosan sok pontot (un. pontfelhőt) azonosítunk követünk képről képre, és ezek mozgása alapján kiszámítjuk az objektum mozgását (méretének változását, mozgását és forgását). Mivel akár egyszerre több száz pontot is felhasználunk a számításokhoz, az sem okoz problémát, hogy kiszűrjük az esetleges zavaró tényezőket (pl. objektum részleges kitakarása). Bár még több jelentős problémát meg kell oldanunk a visszajelzések igen pozitívak:
... Brett was eager to demonstrate another new feature: Lustre has a new 3D tracker. It is really outstanding, and I could have sworn we were looking at Imagineer\u2019s tracking technology. Basically you draw a shape around the object you want to track, and it will then go off and track every pixel in the region, adhering to both scaling and rotation of the image content- and pretty quickly too. And that\u2019s not all- it will even track through crossing objects. Brett showed me a shot that trucks sideways, tracking a girl sat on a window ledge. When a tree in the foreground obscures the girl for a few frames, Lustre happily picks up the tracking smoothly without any issues.

Everyone should buy Lustre just for this

says Brett. ...

Lustre Shape Tracker Lustre Alakzat Követés
Footage courtesy of: homenyc & The Video Lab. Forrás

 

 

VISSZA