Kisautó

 

 

Mint mindenki aki 3D grafikával foglalkozik, én is csinálgattam - csak úgy - autót. A Peugeot 206 vonalaira épülő kocsit nem dolgoztam ki olyan részletességig, hogy realisztikus képeket készítsek róla, inkább arra használtam fel, hogy teszteljem a Boujou nevű - igen hasznos - programot. (Amit Leonardo SNS jóvoltábol személyesen is kipróbálhattunk.)

 

Az autóról készült teszt képek.

 

A Boujou, melyet az oxfordi 2d3 fejleszt egy olyan program, mely lehetővé teszi, hogy kézikamerás felvételekbe 3D objektumokat illesszünk. Mindezt a "hagyományos" programokkal ellentétben úgy teszi, hogy nem kell kézzel kijelölnünk track-pontokat a képszekvenciában. A Boujou a képen látható részleteket (feature-öket) leköveti, és így a használható track-pontokat autómatikusan megtalálja. Ezen pontok mozgása alapján pedig kiszámítja az eredeti kamera mozgását. Figyelni kellett arra, hogy felvételekből kiküszöböljük a lencsetorzítást. (Hihetetlen, hogy bizonyos "nagy" márkák amatőr kamerái mennyire torzítanak. Az általunk használt kamera jobban torzított a kép bal oldalán mint a jobb oldalon...)

 

Az eredeti felvétel:

 

A Boujou leköveti a feature pontokat:

 

Miután a Boujou kiexportálta a kamera mozgását egy Maya file-ba be kellett illeszteni az autót a képekbe. Mivel nem olyan részletes a modell kidolgozása a "kicsi-kocsi" koncepciót választottuk. Az autó mozgásához olyan script-eket írtam, melyek lehetőné tették, hogy egy locator animálásával írjam le a pályát, és a kocsi fordulása, a kerekek gördülése és elfordulása automatikus volt.

Az autó anyagának szerkesztésénél fontos volt, hogy illeszkedjen a környezetébe. Az eredeti helyszínen készítettünk gömbtürkös felvételeket, így a tükröződés az utón a valódi környezetet veri vissza. Külön rendereltem le "sima" anyaggal és csak tükröződéssel az autót, valamint az árnyék és a háttér is külön szekvenciába került. A kompozitálásnál így lehetőség volt a finom beállításokra, színek módosítására és a tükröződés erősségének beállítására.

 

A rétegek:

 

 

 

A végleges kompozit:

 

 

 

 

VIDEO

4.8 mb, DivX 5.0 codec vagy újabb szükséges, letölthető innen.

 

VISSZA